Porta Caelı Bağları

Bağ & Bölge

 

Ilıman bir iklime sahip olan bölgemiz, milyonlarca yıldan daha eski toprak katmanlarına sahip olan, Trakya'nın Ege kesiminde ve tarihi milli park sınırları içinde yer alıyor. Bağlarımız, Tarihi Gelibolu yarımadasının sit alanında yer aldığı için toprak ve çevre kirliliği olmadan temiz doğal kaynakları kullanarak bağcılık yapabiliyoruz. Üzüm bağlarını çevreleyen çam ormanlarının havası ve Çanakkale rüzgârının etkisiyle Ege deniz iklimi, doğal bir mikro iklim (klima) yaratarak üzümlerin yavaş olgunlaşmasını sağlayan mükemmel bir teruar sunuyor.

Eceabat, coğrafi konumu ve tarıma elverişli arazi yapısı ile iyi tarım uygulamaları kapsamında değerlendirilebilecek özel bir bölge. Bu kapsamda bağlarımızda bağımsız denetim otoriteleri tarafından periyodik olarak detaylı su, toprak, yaprak ve pestisit analizleri yapılarak çevre kirliliği yaratmadan sürdürülebilir bağcılık sağlanıyor. Denizin etkisi, ormanın serinliği ve rüzgârla birleşen killi, kumlu, çakıllı ve kireç taşlı toprak yapısı şarap çeşitlerimiz için ideal yetiştirme koşulları sağlıyor.

Şato tipi bağcılık yaparak, yani üzümlerin hemen bağların içerisindeki tesiste şaraba işlenmesini sağlayarak, üzümlerin yolculuk esnasında kalite ve aroma kaybına uğramasını engelliyoruz.

Öte yandan bölgemizde şarap tanrısı Dionysos ile günümüze kadar uzanan hikâyenin izleri ve mirası bizlere ilham vermeye devam ediyor.

Hasat

Hasat

Üzüm hasadının doğru zamanlaması şarabın kalitesi konusunda çok önemli bir yere sahip. Şarap üreticileri için yılın en yoğun ve en kritik zamanı olan ‘bağ bozumu’ dönemi, ülkemizde genellikle Ağustos ve Ekim ayları arasında gerçekleşiyor.

Caeli olarak üzümlerimizi mekanik hasarı en aza indirmek için elle hasat ediyor, aynı aşamada sağlıksız salkımları eliyoruz. Hasadımızı sabah erkenden yapıyor ve üzümleri küçük kasalara koyup bağlarımızın hemen yanındaki şaraphaneye taşıyoruz. Hasattan sonra üzümleri 1 gün soğuk hava deposunda 5 ° C'de bekletiyoruz. Hasat sonrası üzümlerin soğuk depoda 1 gün bekletilmesinin ve 5 °C’de işleme alınmasının iki önemli sebebi var. Bunlardan ilki, her ne kadar kısa bir yolculuk geçirmiş olsalar da hasat edilen üzümlerin taşıma esnasında sıcaklıkla beraber şıra kalitesinde ve aroma yapısında düşüşe sebebiyet vermesini engellemek, aromaları canlı ve diri tutmak.

Diğer önemli sebep ise hasat edilen Sensiti vity : Genera l üzümleri fermantasyon öncesi ideal sıcaklığa getirip ani bir ısı müdahalesini önlemek. Zira ani ısı değişiklikleri yine şıra kalitesini düşürüyor.

  • 170
    Hektar Bağ Alanı
  • 10.000
    Fidan / hektar
  • %80
    Kırmızı Üzüm
  • %20
    Beyaz Üzüm

Üzümler

Üzüm bağlarımızın kuruluş aşamasında, Fransa’nın Bordeaux bölgesinin farklı bağlarında bulunan ve geçmiş yıllarda en iyi sonuçlara sahip olan asmalar klonlanarak toprak yapımıza ve  teruara en iyi uyum sağlayabilecek özel klonlar seçilerek lazer dikim yapıldı. Bağlarımızın % 80’i siyah üzümlerden, %20’si beyaz üzüm çeşitlerinden oluşuyor.

Siyah üzüm çeşitlerimiz “Cabernet Sauvignon”, “Merlot”, “Cabernet Franc” ve “Petit Verdot” ve beyaz üzüm çeşitlerimiz “Sauvignon Blanc”, “Chardonnay” ve “Viognier”.

Teruar

Teruar

Bağlarımızdaki verimli toprak genellikle kumlu tınlı toprak yapısına ve yüksek drenaj yapısına sahip ve toprak pH’ı 6-8 arasında değişiyor. Toprak seviyesinin yaklaşık 3-4 m altındaki ince ve kaliteli kil yapısı nedeniyle bağlarımızda sulamaya gerek kalmıyor. Son 50 yıllık meteorolojik veri ortalamalarına göre bağlarımızda yıllık yağış miktarı 600-700 mm. Bu yağış miktarı, su ihtiyacının sulamaya ihtiyaç duyulmadan doğal yağışla ideal şekilde karşılanmasını sağlıyor.

Toprak yapımız kumlu tınlı olmasına rağmen bağlarımızın altında kilometrelerce drenaj sistemi bulunuyor ve bu nedenle 750 mm’nin üzerindeki yağışlar ürettiğimiz şarabın kalitesini düşürmüyor. Bölgenin toprak yapısı, Ege Denizi’nin iklimi ve Çanakkale rüzgârları etkisi ile üzümler yavaş yavaş olgunlaşarak üst kalite şarap yapımına uygun hale geliyor.